رصد، گردآوری و تنظیم: احسان اکبری تبار/
یک پایهى مبارزه، شمایید. آن روزى که بنده مسألهى مبارزهى با فساد را
گفتم، توقعم این بود که مجلس شوراى اسلامى سینه سپر کند و جلو بیاید و در
این میدان حرکت کند تا ما دیگر احتیاج نداشته باشیم دنبال کنیم؛ اما
متأسفانه اینطور نشد. آنها نکردند، شما بکنید. البته به قول برادر ظریف و
نکتهسنجمان، با دستمال کثیف نمىشود شیشه را تمیز کرد. اگر انسان بخواهد
با فساد مبارزه کند، باید در درجهى اول مراقب باشد که فساد دامن خودش را
نگیرد.
مثل آن بسیجی
نمایندگى مجلس، داراى دو بعد است. یعنى از دو دیدگاه مىشود به این امر نگریست. یک دیدگاه این است که ما از نمایندگى و حضور در مجلس شوراى اسلامى و دسترسى داشتن به مسؤولین کشور و به تریبون آزاد، به چشم یک امتیاز نگاه کنیم؛ یک امتیاز شخصى و عنوانى. البته در دنیاى مادّى، غالباً وضع به همین نحو است. مىکوبند؛ مىزنند؛ زحمت مىکشند؛ پول خرج مىکنند؛ انواع و اقسام تلاشها را مىکنند، تا به این امتیاز دست پیدا کنند. یک محاسبه مادّى و واضحى هم هست؛ نوعى تجارت و نوعى به دست آوردن فرصت!
دیدگاه دوم این است که ما به نمایندگى مردم در مجلس شوراى اسلامى، به عنوان یک مسؤولیت، یک اداى وظیفه و یک صحنه کارآمد براى خدمت نگاه کنیم. اگر شوقى هم به نماینده شدنهست، به این خاطر باشد. اگر تلاشى هم در راه معرفى خود و بیان مطالب در باب خود و تلاش براى رسیدن به این میدان هست، براى این مقصود باشد. مثل آن بسیجى سر از پا نشناخته که وقتى به پایگاه مىآمد که او را اعزام کنند و آنها مىگفتند «اعزامت نمىکنیم»، روبرمىگرداند و «و تفیض اعینه منالدّمع»؛ درست مثل همان چیزى که در صدر اسلام بود. با دل شکسته برمىگشت که چرا او را به جبهه نبردند. تلاش مىکرد تا برود و در میدان مجاهدت کند. این هم یک دیدگاه است براى رفتن به مجلس شوراى اسلامى که کسى تلاش کند تا بتواند به اسلام خدمت کند؛ به مردم خدمت کند، و استعداد خود را در اینجا در معرض آزمایش الهى و مردمى قرار دهد.
بیانات در دیدار نمایندگان دوره چهارم مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۷۱/۰۳/۲۰
نفس کشیدنش هم حسنه است
هدف را باید خدا قرار داد. اگر براى نماینده، هدف خدا باشد، هدف خدمت به کشور باشد، خدمت به انقلاب باشد، نفس کشیدنش هم حسنه است. هر طىّ طریق او از خانه تا مجلس، هر لحظه نشستن او روى آن صندلى ، هر کلمه حرفى که مىزند، هر تلاشى که مىکند، هر اعصابى که او مایه مىگذارد، همه اینها حسنه است، صدقه است، مایه قرب الى اللَّه است؛ وقتى هدف خدا باشد، وقتى هدف خدمت به مردم باشد، وقتى هدف، پیشبردن کار انقلاب باشد و وقتى هدف، رسیدن به هدفهاى انقلاب باشد.
بیانات در دیدار نمایندگان دوره چهارم مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۷۱/۰۳/۲۰
تقوای جمعی
یک تقواى جمعى هم داریم. تقواى جمعى این است که جمعها مراقب خودشان باشند. جمع به حیث جمع، مراقب خودشان باشند. بىمراقبتى جمعها نسبت به مجموعهى خودشان، موجب میشود که حتّى آدمهائى هم که در بین آن جمعها تقواى فردى دارند، با حرکت عمومىِ آن جمعها بغلتند و به جائى بروند که نمیخواهند. در طول این سى سال، ما از این ناحیه ضربه خوردهایم. یکى از جاهائى که ضعف نشان دادهایم، همین بوده.
در دهههاى قبل، یک جریانى در کشور وجود داشت به نام جریان چپ. آنها شعارهاى خوبى هم میدادند، اما خودشان را مراقبت نکردند و تقواى جمعى به خرج ندادند. در میانشان آدمهائى بودند که تقواى فردى هم داشتند، اما نداشتن تقواى جمعى، کار آنها را به جائى رساند که فتنهگرِ ضد امام حسین و ضد اسلام و ضد امام و ضد انقلاب توانست به آنها تکیه کند! آنها نیامدند شعار ضد امام و ضد انقلاب بدهند، اما شعار دهندهى ضد امام و ضد انقلاب توانست به آنها تکیه کند؛ این خیلى خطر بزرگى است. آنها غلتیدند. بنابراین تقواى جمعى لازم است.
بیانات در دیدار نمایندگان مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۹۰/۰۳/۰۸
به این جنبه قانون توجه شود
شما هر قانونى بگذارید، مربوط به حمل و نقل جادهاى باشد، مربوط به گمرک باشد، مربوط به اقتصاد باشد، مربوط به سیاست خارجى باشد، هرچه باشد، یک آثار تربیتى و اخلاقى هم دارد؛ به این جنبه از قانون توجه بشود. اگر ما قانونى میگذاریم که روح قانونپذیرى را در مردم تقویت میکند، این خوب است؛ اگر بعکس، قانونى میگذاریم که روح قانونشکنى و بىاعتنائى به قانون را در مردم به وجود مىآورد – ولو به طور غیر مستقیم – این مرجوح است.
اگر قانونى میگذاریم که روح قناعت را در مردم تقویت میکند، این خوب است؛ اگر بعکس، روح اسراف را در مردم تقویت میکند، این بد است. اگر روح دیندارى را در مردم تقویت میکند، این خوب است؛ اگر روح لاابالیگرى را در مردم تقویت میکند، این بد است. به این جنبه توجه کنید: تأثیر متقابل حقوق و اخلاق؛ ملازمات مسائل حقوقى و مسائل اخلاقى. اینها مسائل بسیار مهمى است.
بیانات در دیدار نمایندگان مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۸۸/۰۴/۰۳
من و شما خیلی احتیاج داریم
یعنى شما که میخواهید رعایت اخلاق اسلامى را در قوانینتان مورد توجه قرار بدهید، خوب است که عملاً هم جلسات اخلاقى و معرفتى داشته باشید. انسان خالى میشود. در بحبوحهى کار، انسان تهى میشود. یک مقدارى باید در وسط این گرماگرمِ کارهاى اجرائى، آسمانى شد، خدائى شد، بالا رفت، سبک شد و دوباره برگشت. بنده یک وقتى مثال میزدم به این آبى که از آسمان مىآید پاکیزه و طاهر و طیب، بعد توى این استخرها و توى این دریاها و دریاچهها آلوده میشود؛ بعد از آلوده شدن، باز تبخیر میشود، میرود بالا؛ دوباره پاکیزه میشود، برمیگردد. برویم بالا و پاکیزه شویم و برگردیم. من و شما خیلى احتیاج داریم… جلسات اخلاقى و جلسات معرفتى باشد؛ کسانى بیایند ما را نصیحت کنند؛ چیزهائى را که میدانیم هم به ما بگویند. همان طور که عرض کردم، در شنیدن گاهى اثرى است که در دانستن نیست. خیلى چیزها را ما میدانیم، اما یادمان نیست؛ وقتى میگویند، دل ما بیدار میشود.
بیانات در دیدار نمایندگان مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۸۸/۰۴/۰۳
اسراف
اسراف در هزینهها، اسراف در سفرها؛ اینها هم چیزهائى است که گاهى بعضى از نمایندگان محترم به من مینویسند یا میگویند. خود شما باید به این نکته توجه کنید، نگذارید جورى بشود که مجلس شوراى اسلامى آن حالت پارسائى و زهد را از دست بدهد؛ خیلى بایستى به این مسئله توجه شود.
بیانات در دیدار نمایندگان مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۸۸/۰۴/۰۳
تقوا
اگر ما و شما در جهتگیرى کلىِ کارهایى که در زندگى انجام مىدهیم – و از جمله، کارهاى دوران مسؤولیت – خط رعایت تقوا و احساس وظیفه و مسؤولیت را پیش بگیریم، خداى متعال هم توفیقات خودش را ارزانى خواهد داشت؛ «یا ایّها الّذین امنوا اتّقوااللَّه و قولوا قولا سدیدا یصلح لکم اعمالکم و یغفر لکم ذنوبکم». اگر تقوا به میان بیاید، خداى متعال هم اعمال را اصلاح و ما را هدایت مىکند؛ «انّ علینا للهدى»؛ خداى متعال هدایت را بر عهدهى خودش دانسته. اگر ما در خط تقوا، رعایت امر و نهى الهى و مواظبت از رفتارِ خود حرکت کنیم، بدون شک خداى متعال ما را هدایت و کمبودهاى کار ما را جبران خواهد کرد – «یغفرلکم ذنوبکم» – و اگر در جاهایى نادانسته خطا و اشتباهى از ما سر بزند، آنها را مورد مغفرت قرار خواهد داد و آبروى ما را حفظ خواهد کرد. بنابراین تقوا ملاک است.
بیانات در دیدار نمایندگان مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۸۴/۰۳/۰۸
مبارزه با فساد
یک پایهى مبارزه، شمایید. آن روزى که بنده مسألهى مبارزهى با فساد را گفتم، توقعم این بود که مجلس شوراى اسلامى سینه سپر کند و جلو بیاید و در این میدان حرکت کند تا ما دیگر احتیاج نداشته باشیم دنبال کنیم؛ اما متأسفانه اینطور نشد. آنها نکردند، شما بکنید. البته به قول برادر ظریف و نکتهسنجمان، با دستمال کثیف نمىشود شیشه را تمیز کرد. اگر انسان بخواهد با فساد مبارزه کند، باید در درجهى اول مراقب باشد که فساد دامن خودش را نگیرد. داخل خودتان و درون مجلس مراقب باشید. دست پاک، دامن پاک، زبان پاک و چشم پاک خواهد توانست در حوزهى اقتدار وسیعى که شما دارید، همه چیز را پاک کند.
بیانات در دیدار نمایندگان هفتمین دورهى مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۸۳/۰۳/۲۷
حقیقتا خوشحال شدم
من وقتى در مطبوعات خواندم که شماها تصمیم گرفتهاید در بعضى از مسائل مجلس و برخى از برخوردارىهاى بیخودى تجدیدنظر کنید، حقیقتاً خوشحال شدم و به بانیان این کار دعا کردم. مثلاً فرض بفرمایید آدمى خانه دارد، باز خانه مىخواهد؛ امتیاز دارد، باز امتیاز مىخواهد. واقعاً من تشکر مىکنم از اینکه شما در این راه وارد شدید و همت گماشتید. این راه را ادامه دهید و بر سر این کارها پاى بفشرید. هرچه مىتوانید، منطقى و صحیح رفتار کنید.
البته ما توصیه نمىکنیم و توقع هم نداریم که مثلاً در مجلس، نمایندگان گشنگى و تشنگى بکشند و زهد به خرج دهند – نه ما اینطوریم، نه شما اینگونهاید – ما مىگوییم زیادهروى و اسراف نشود و کارهاى بىقاعده و خرجهاى بیخودى انجام نگیرد. ممکن است سرجمع همهى این خرجها مبلغ خیلى کلانى هم در مجلس نشود؛ اما وقتى شما این راه را قطع کردید، دست مردم و دستگاهها الگو مىدهید و راه و جهت را مشخص مىکنید. کار شما خیلى ارزش دارد و بسیار خوب است؛ این را دنبال کنید.
بیانات در دیدار نمایندگان هفتمین دورهى مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۸۳/۰۳/۲۷
بازخواست
عزیزان من! خداى متعال از هر ساعتِ عمر شما در مجلس، از هر تصمیمگیرىِ شما، از هر نشست و برخاست شما – که اکنون مهم شده است – سؤال خواهد کرد. تا چندى پیش، شما مىنشستید، برمىخاستید؛ حرکت و گفتار شما تأثیرى نمىگذاشت؛ اما امروز شما یک کلمه حرفتان، یک نشست و برخاستتان، یک دست بلند کردن و موضعگیریتان مؤثّر است. این یک امکان است و این امکان با خودش مسؤولیت سنگینى را مىآرود. در درجه اوّل هم خداى متعال از ما سؤال مىکند.
بیانات در دیدار با نمایندگان دوره ششم مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۷۹/۰۳/۲۹
مواظب باشید
بنده ضمن این که به خاطر این مسؤولیت سنگینى که دارید، باید به شما عزیزان تبریک عرض کنم، باید هشدار هم بدهم: مواظب باشید؛ این مسؤولیتِ بسیار سنگین و کار بسیار بزرگى است. همان قدر این مسؤولیت سنگین است که مسؤولیت بقیه کسانى که در مسؤولیت قبل از شما بودند یا بعد از شما خواهند آمد. از خداى متعال باید کمک و حمایت بخواهید.
بیانات در دیدار با نمایندگان دوره ششم مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۷۹/۰۳/۲۹
ولینصرناللَّه من ینصره
شما براى خدا کار کنید و ببینید تکلیفتان چیست و چه چیزى خدا را از شما راضى مىکند. در شناخت موضوع، سختگیرى کنید که تسویلات نفسانى جلوِ چشم را نگیرد؛ چون مىدانید که تسویلات نفسانى در مراحل مقدّماتى، جلوِ چشم انسان را مىگیرد. انسانْ با دقّت مىتواند آن پرده را از جلوِ چشم بردارد و حساب خود را با خدا روشن کند و در امر خود دچار اشتباه نشود. این، براى همه ممکن است. سعى کنیم که این طور شود. اگر این گونه شد، بدون تردید مجلس، مجلسِ موفّقى خواهد شد و کشور پیش خواهد رفت. «ولینصرناللَّه من ینصره»، یک آیه بیّنه قرآن کریم است که هیچ ابهامى در آن نیست. خدا را نصرت کنید، خدا هم شما را نصرت خواهد کرد. «والّذین جاهدوا فینا لنهدینّهم سبلنا»، یک آیه مبیّنه است و هیچ تشابهى در آن نیست. شما براى خدا مجاهدت کنید، خداى متعال هم راه را به شما نشان خواهد داد.
بیانات در دیدار با نمایندگان پنجمین دوره مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۷۵/۰۳/۲۹
خداى متعال مراقب شماست!
ارزش یک دقیقه وقت شما خیلى زیاد است. نبایستى یک دقیقه وقتِ مقرّر و موظّف مجلس – چه در کمیسیونها و چه در داخل صحن مجلس – تلف و ضایع شود. باید فعّال حرکت کنید. واقعاً مسؤولیتِ سنگینى است. خداى متعال در روز قیامت، از یکایک دقایق و اقدامات شما در این کار سؤال خواهد کرد. از همه آن تأییدها یا ردهایى که مىکنید، سؤال خواهد کرد. اگر تأیید نکنید و بگویید پس حالا که این قدر سخت است، کارت سفید مىدهیم یا در این مجلس بىطرف مىشویم؛ از این هم سؤال خواهد کرد که چرا رأى ندادید؟ باید رأى دهید. وقتى که شما در امرى حَکَم هستید و براى تصمیمگیرى جهت کارى بزرگ، شما را در آن جا نصب کردهاند، باید آن کار را انجام دهید. اگر انجام هم ندهید، مؤاخذه خواهید شد. اوّلاً موظفید انجام دهید، ثانیاً خوب و درست و متقن انجام دهید. قضیه این است. کار بسیار سنگینى است.
اگر با این دید به نمایندگى نگاه کردید، آن وقت همه آنات شما حسنه است. بدانید هیچ عبادتى هم دیگر بالاتر از کارى که شما مىکنید، نخواهد بود. هیچ کس غصه نخورد که من با آمدن به مجلس، مثلاً از فلان وظیفه عبادى باز ماندم و فرضاً دیگر عمره و یا زیارت نمىتوانم بروم. نخیر؛ این به مراتب از آن بالاتر است. اگر این گونه عمل کردید، از هر عبادتى در میزان الهى سنگینتر است. با احساس مسؤولیت و مراقبت نمایندگان الهى و کرامالکاتبین و «کنت انتالرّقیب علىّ من وارئهم والشّاهد لما خفى عنهم»، خود خداى متعال هم مراقب شماست. یک مجلسِ اینگونه، در طول چهار سال مىتواند بزرگترین خدمات را به این کشور و این ملت بکند و هر چه بعد از انقلاب در این مملکت، کارِ خوب شده است، ثواب و حسنه بخش عمدهاى از آن، به نمایندگانى متعلّق است که در دورههاى چهارگانه گذشته بودهاند و خوب عمل کردهاند و تلاش مناسب انجام دادهاند.
بیانات در دیدار با نمایندگان پنجمین دوره مجلس شوراى اسلامى – ۱۳۷۵/۰۳/۲۹
طبقه بندی: انتخابات در کلام بزرگان،
برچسب ها: دستمال کثیف شیشه را پاک نمی کند،